Pikantne skrzydełka z kurczaka, które zrobi każdy. Dziecinnie prosty przepis
Pikantne skrzydełka to pomysł na łatwe i tanie danie, ponieważ ta część kurczaka jest zwykle najtańsza. Co więcej: takie skrzydełka przyrządza się bardzo łatwo, bo cały sekret tkwi w marynacie, a tę robi się dosłownie w kilka chwil.
Jak zrobić pikantne skrzydełka z kurczaka?
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki na marynatę, a potem marynatę wymieszać z mięsem. Skrzydełka można od razu włożyć do piekarnika, ale lepsze będą, jeśli poleżą w marynacie nieco dłużej. Wówczas należy je odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Zamarynowane skrzydełka można piec wyłożone na blasze, można je przełożyć do naczynia żaroodpornego, ale można je również upiec w rękawie. Ta ostatnia wersja jest bardzo wygodna, jednak wtedy skrzydełka nie będą miały tak chrupiącej skórki, jak te pieczone na blasze. Podczas pieczenia miód (ale też cukier, który jest zwykle w składzie ketchupu) karmelizuje się i tworzy ładną, błyszczącą glazurę na skrzydełkach. Warto pamiętać, że zamarynowane w ten sposób skrzydełka można także upiec na grillu.
Rada: ilość pieprzu cayenne można zmieniać w zależności od tego, jak bardzo pikantne skrzydełka chcesz uzyskać.
Przepis: Pieczone skrzydełka w pikantnej glazurze
Szybkie i proste skrzydełka z kurczaka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 541 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 6 łyżek keczupu
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie skrzydełekWymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Wylej na skrzydełka i dokładnie natrzyj mięso.
- Pieczenie skrzydełekPiecz skrzydełka 40-50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Jak podawać pikantne skrzydełka z kurczaka?
Pikantne skrzydełka idealnie nadają się do obiadu. Podaj je z pieczonymi ziemniakami i surówką (np. surówką z marchewki) albo z ryżem i sałatką ze świeżych ogórków czy surówką z kapusty.
Upieczone w ten sposób skrzydełka doskonale sprawdzą się także jako prosta i wyrazista przekąska na imprezy czy wieczorne oglądanie seriali. Wówczas można do nich podać ulubione sosy, np. ketchup, sos barbecue czy sos czosnkowy. Na stole warto wtedy też postawić świeże warzywa, np. pokrojone w słupki ogórki, marchewki czy kawałki selera naciowego.